Blog: René van Oorschot, Beleidsmedewerker
Sociaal-Economische Raad (SER)Ambtelijk secretarissen kunnen hun or helpen in deze periode dat bedrijven en organisaties de gevolgen van de corona-pandemie ondervinden. De subsidies uit de NOW-steunpot lopen af en het wordt spannend hoe het verder gaat.
De ambtelijk secretaris is namelijk bij uitstek de geschikte persoon om de medezeggenschap te helpen dit gesprek aan te gaan met de bestuurder, vertelt René van Oorschot.
Van Oorschot, beleidsmedewerker van de SER en betrokken bij de Commissie Bevordering medezeggenschap (CBM), verzorgt de aftrap van de aankomende Studiedag Ambtelijk Secretaris.
Gezamenlijk belang
De ambtelijk secretaris, vertelt René, is een nuttige schakel in het overleg tussen bestuurder en medewerkers. Dat is een goede positie om de ondernemingsraad te helpen dringende zaken op de agenda te krijgen. Zoals daar zijn: herstel na de crisis, reorganisatie, maar ook het versterken van de diversiteit binnen je organisatie.
Voor een gedegen aanpak van deze onderwerpen kan je terugvallen op adviezen van de SER. Want wat ze met elkaar gemeen hebben is de toekomstbestendigheid van organisaties, het gezamenlijk belang waarvoor bestuurder en medewerkers rond de tafel zitten. En dat is ook precies datgene waarvoor de SER in het leven is geroepen: het ondersteunen van een duurzame economie, waarin medewerkers kunnen meepraten over het beleid van hun organisaties.
Invloed van medewerkers dus, via de ondernemingsraad en ondersteunende professionals zoals de ambtelijk secretaris. ‘Over die onderwerpen heeft de SER adviezen uitgebracht waarop je als ambtelijk secretaris kunt steunen. De SER is een onpartijdig en onafhankelijk orgaan waarin de opvattingen van vakbonden en werkgevers bijeenkomen. Dit verschaft je die professionele back-up die je nodig hebt om dat gesprek aan de gang te krijgen en tegelijk je neutrale rol te behouden.’
Professionele manier
In zijn aftrap van de Studiedag schetst René in grote lijnen welke actuele adviezen de SER in dit kader uitbracht en wat je daarvan als ambtelijk secretatis kunt opsteken. ‘De belangrijkste vragen zijn: waarover voer je een gesprek? Dat kan namelijk ook gevoerd worden over die lastige onderwerpen waar spanning op staat. Als je het maar op de juiste, professionele manier aanvliegt. En dat is de tweede vraag die ik zal bespreken: hóe ga je dat gesprek op een goede manier aan, zodat je allereerst de gemeenschappelijke belangen onder de aandacht brengt? Niet door de strijd aan te gaan maar door bruggen te bouwen help je je or te versterken in deze spannende tijd. En daarmee help je ook de organisatie werken aan een duurzame toekomst.’