Belangrijke rol OR bij veranderingen
In januari hadden we het nog niet kunnen bedenken, maar in het eerste half jaar is door de coronacrisis niet alleen medisch gezien veel schade aangericht, ook bedrijven ondervinden veel last. Hoewel de steun van de overheid veel organisaties zeker helpt, zijn ontslagen niet te voorkomen.
Dit betekent niet de vraag OF maar WANNEER organisaties verandertrajecten op de agenda zetten.
Welke veranderingen moet de organisatie in gang zetten om de crisis door te komen? En nog belangrijker, wat daarna? Wat wordt de nieuwe werkelijkheid? Zet de digitalisering door? Gaan wij steeds vaker afstand van elkaar houden?
Als OR is het belangrijk juist nu zicht te krijgen op de veranderingen die de bestuurder wil (of moet) doorvoeren. Hoe zorgen wij voor de continuïteit van de organisatie en op welke wijze zijn de medewerkersbelangen het beste gediend? Ofwel, hoewel je de oorzaak best begrijpt, moet je de ontwikkelingen kritisch volgen en ook zelf een mening hebben over de aanpak.
Leer in 1 dag bij te dragen aan een geslaagde verandering
Discussie over nut of noodzaak van de verandering staat deze studiedag niet centraal. Wel de vraag op welke manier je als OR kunt kijken naar de maatregelen. Staan deze in lijn met deze problemen? En hoe kun je als OR er zeker van zijn dat de veranderingen ook daadwerkelijk tot verbeteringen leiden? De veranderingen gaan immers pas echt beginnen NA het uitbrengen van een advies. Kortom: hoe zorg je er als OR voor dat de verandering ook echt een succes wordt?
Na afloop heb je goed inzicht in:
✔ Verschillende veranderaanpakken en welke aansluit bij jouw organisatie
✔ De succesfactoren bij organisatieveranderingen
✔ De valkuilen en risico's
✔ De rol die je als or kunt spelen
✔ Hoe je als or kunt bijdragen aan het vergroten van de medewerkersbetrokkenheid
✔ De communicatie-instrumenten die je kunt inzetten
✔ Het traject na het uitbrengen van het advies
✔ Hoe je er als OR voor kunt zorgen dat het verandertraject succesvol wordt doorlopen