Hieronder vind u de beschrijving van de verschillende stappen binnen de Zeven skills van monderne medezeggenschap.
Iedereen volgt tijdens deze dag alle 7 stappen, hieronder worden ze voor u toegelicht.
1. Pitchen en 2.framen
Pitchen is als spreken in een snelkookpan. In de ondernemingsraad meestal aan de orde. Het is handig als je meteen de aandacht weet te trekken, pijlsnel welwillendheid creëert en dat in een glasheldere structuur en met een goede inhoud. Als je dat ook nog weet te combineren met mooie frames, waarmee je automatisch je gehoor meeneemt in wat jij bedoelt, dan kom je sterk over. Met de skills pitchen en framen verdubbel je letterlijk je impact als je in de ondernemingsraad of op het overleg het woord voert.
In de workshop leer je spelenderwijs de grondbeginselen van pitchen en framen. Natuurlijk met vele voorbeelden en inspiratie van anderen. Zodat je voortaan, als je het woord gaat voeren, altijd even stil staat hoe je je impact kunt verdubbelen met pitchen en framen.
3. Netwerken en 4. onderhandelen
Net werken en onderhandelen, 2 vaardigheden die we in deze workshop uitlichten en toelichten.
Netwerken is als de roddelbuurvrouw of -buurman in een dorp: die persoon die op de een of andere manier altijd alles weet. In de context van de medezeggenschap zonder meer een handige vaardigheid: aan welke onderwerpen wordt gewerkt, hoe liggen verhoudingen, wat wordt waar beslist, wat zijn effecten van buiten op de organisatie? Hoe lopen de hazen of hoe hou je alle kikkers in de kruiwagen? Netwerken is een reeds lang beoefende en boeiende vaardigheid die aan belang zeker niet heeft ingeboet.
Onderhandelen – adviseren in een dynamisch proces
Steeds vaker volgen besluitvormingsprocessen niet de lijn van de Wet op de Ondernemingsraden, waarin de bestuurder uiteindelijk een afgerond en definitief besluit zou moeten nemen. Ook verloopt de besluitvorming vaak in stukjes: eerst alleen een (grote) hoofdlijn, en vervolgens in de praktijk een stapsgewijze, verdere invulling. En steeds vaker vindt de besluitvorming weliswaar plaats, maar wordt het besluit in de praktijk aangepast.
5. Visievorming – medezeggenschap vanuit het hart
De medezeggenschap heeft een verhaal nodig over de toekomst van de organisatie. Niet zomaar een soort van abstract ‘stip op de horizon verhaal’ maar een verhaal vanuit het hart, ook wel visie genoemd. Om tot een onafhankelijke en gedurfde visie te komen die je ook makkelijk kunt presenteren naar buiten, kun je gebruik maken van het model, ‘de strategische agenda’. Dit model combineert drie aspecten:
- De bekende Start with why-benadering van Simon Sinek
- Kernwaarden van medezeggenschap
- Bijbehorend gedrag en werkwijze
Je krijgt inspiratie en ideeën aangereikt zodat je stappen kunt gaan zetten om kleur te bekennen. Daardoor kun laten zien waar je als medezeggenschap nu echt voor staat.
6. Zichtbaar zijn – gezien worden
Je wilt zichtbaar zijn omdat je ervan overtuigd bent dat de medezeggenschap ertoe doet. Maar dat gaat niet vanzelf, daar moet je veel voor doen op verschillende terreinen. Ten eerste moet je zichtbaar zijn op de inhoud en waar je nu echt voor staat. Ook moet je nadenken welke moderne communicatiemiddelen je gaat gebruiken, zoals Apps en vlogs. Je kunt ook denken aan digitale interactieve bijeenkomsten (Zoom, Teams) en het daarbij inzetten van online tools om argumenten te verzamelen. Tot slot is het belangrijk om de organisatie steeds weer duidelijk te maken wat je formele positie is en deze ook in te nemen. Dat vraagt een onafhankelijke stijl en een zelfbewuste proactieve houding.
In deze workshop krijgt je bruikbare ideeën en praktische tools aangereikt zodat je aan de slag kunt gaan om de zichtbaarheid van de medezeggenschap te vergroten.
7. Ambassadeur zijn
‘Ambassadeur zijn … van draagkracht’ is de titel van het hoofdstuk dat deze zevende skill bespreekt. De zevende skill is misschien wel de meest persoonlijke. Want zodra je in de OR met de bestuurder een overeenkomst hebt bereikt, bijvoorbeeld door (positief) te adviseren of in te stemmen, word je in zekere zin mede-drager van het besluit. Hoe ver gaat dat en hoe doe je dat? Jolanda verbindt een marketingmodel met persoonlijke impact.
Aan het einde van de workshop heb je zicht hoe je, na een advies of instemming, ook kunt werken aan een juiste impact daarvan in de organisatie.